Hem
Hem

Renovering

Att renovera

Renovera ett begrepp med olika innebröder om man drar det åt långt åt ett håll så är en plastikoperation för att fixa till brösten, näsan eller en annan kroppsdel en form av renovering. Även om man så ofta inte förknippar ordet renovering med just den kroppsliga.
Sedan kan man använda ordet i ett mer politiskt sammanhang som här om Reinfeldt.
Men mer normalt tänker man nog på att renovera bilar eller hus.

Husrenovering

Är ett alldeles speciellt kapitel. Efter alla program med Martin Timell eller Ernst så tror de flesta att det räcker att åka till ett byggvaruhus skaffa lite byggvaror och sedan är man en skicklig hantverkare som kan ta sig an alla utmaningar och kvalificerade renoveringsuppdrag på det egna huset eller grannens för den delen.
Nu ser verkligheten inte riktigt så ut.
Vissa renoveringsarbeten i ett hus kräver ett gott handlag eller rena specialistkunskaper.
Att ge sig på att renovera ett badrum utan gediget kunnande lär kunna sluta rätt så illa. Fuktproblem och mögel kan följa i spåren. Och arbetet för fackmän att återställa det hela i korrekt skick lär vida överstiga den förtjänsten man gjorde på att utföra arbetet på egen hand.
Dessutom lär det knappast gå på försäkringen om det arbete man själv gjorde inte var fackmannamässigt utfört.

Även saker som till synes verkar enkla kan orsaka en del problem om man bestämmer sig för att renovera något. Att ge sig på att renovera ett fönster kräver ett särskilt handlag. Och om de inte är riktigt värdefulla kan det nästan vara bäst att köpa nya fönster istället för att renovera de gamla.
Just för att arbeta med äldre byggnadsdetaljer i allmänhet är en teknik som skiljer sig en hel del från nytillverkat. Enklare saker som att skaffa en byta badrumsinredning däremot lär inte vålla några större problem. Så vida man håller sig till den enkla som inte behöver skruvas in i väggen.