Hem
Hälsa

Värk i kroppens delar

Att få ont i ryggen och nacken och så vidare beror sällan på att man har en sjukdom, i stället kallar man det princip vanligt ryggont om man inte har någon förklaring till den och det brukar ofta gå över av sig själv efter ett tag.

Nacke och axlar kan kännas ömma och stela, om man suttit för länge, som exempel framför en dator på ett stillasittande jobb.

Värk och ont i leder kan bero på flera olika saker. Det kan vara en förkylning eller någon annan typ av infektion. Att man får värk kan även bero på ledförändringar i kroppen som sker när man blir äldre. Atros är en vanlig ledsjukdom, liksom fibromyalgi och ledgångsreumatism.

Värk i ryggen nacken eller ländryggen som inte direkt har bakomliggande orsaker behöver inge direkt behandling. Det är viktigt att försöka fortsätta röra på sig som vanligt. Att vila kan förvärra det, då kroppen blir allt stelare av det. Dock kan man använda sig av lindrande produkter om man har en extrem smärta.

Förvärras symptomen eller om värken i ryggen, nacken, ländryggen inte går över av sig själv inom ett par veckor, så är det viktigt att kontakta sin vårdcentral. Akut hjälp bär sökas om man har domningar, stickningar eller svagheter i sina ben eller om man inte känner av att man är kissenödig.

Värk som har en bakomliggande sjukdom brukar få viss assistans och hjälp av sjukvården beroende på vilken sjukdom det gäller. Dock kan man även här se över egna alternativ om man söker efter lindring.